Despre spalatul pe dinti

Tu cat de des te speli pe dinti? Zilnic de 2 ori? O data pe zi? O data la 2 zile? O data pe saptamana? Sunt persoane care recomanda spalarea pe dinti dupa fiecare masa inclusiv dupa fiecare gustare!
 
Eu personal mai mult de 2 ori pe zi nu suport pentru ca mi se sensibilizeaza dintii foarte tare si devine deranjant. De 2 ori pe zi, vreo 3-4 minute. Eu prefer spalatul dupa amiaza (la munca) si seara dupa demachiere.
 
Dar sti de ce este important sa te speli pe dinti? Pentru ca daca nu ai grija de ei, degeaba ai tenul superb la 45 de ani, daca tu nu mai ai dinti in gura si cel mai probabil ai proteza. Si daca ai proteza si nu o speli si nici nu te speli pe dinti, cel mai probabil ai o respiratie urat mirositoare.
Foloseste ata dentara! Dupa fiecare masa/gustare, iti ramane mancare intre dinti si daca nu o indepartezi o sa ai “marele noroc” sa ai carii intre masele. Si pe acelea dentistul nu le vede tot timpul. Si dintr-o data te trezesti ca ti s-a rupt jumatate de masea si nu intelegi de ce. Daca folosesti ata dentara si observi ca iese “ciufulita” dintre 2 masele si este “acompaniata” de un miros urat, este carie. Neindepartarea mancarii ramase intre dinti, duce si la tartru.
 
Nu o sa va mai povestesc detalii de genul, fara prea mult zahar, evita tutunul, cafeau. Stiu ca este foarte posibil sa nu reusesti sa faci chestiile astea, dar macar folosirea atei dentare si a spalatul pe dinti de 2 ori pe zi este absolut necesar! Nu uita de miscarile de baza. Inca sunt aceleasi. Pe dinti se foloseste miscarea sus/jos, iar pe masele se foloseste miscarea circulara. Nu uitati sa periati si maselele din spate. Daca nu ti-au iesit maselele de minte, stat linistita. O sa iasa! Pot sa iasa si la 50 de ani. Ea este deja formata, doar asteapta sa iasa…
masea de minte

poza luata de pe poze super tari

Pentru dintii sensibili la rece/cald, recomand cu mare caldura COLGATE SENSITIVE PRO RELIEF. Reduce din sensibilitate, cel putin pe moment. Pe termen lung, durerea la rece/cald nu o sa dispara de tot, dar o sa fie mai suportabila. Pentru ata dentara folosesc acele “betisoare” cu ata in capat. O cumpar de la DM costa in jur de 4 lei si are 31 de betisoare. Apa de gura nu folosesc tot timpul pentru ca imi “gadila” senzorii care ma fac sa vomit. Inca nu am gasit una care sa nu ma faca sa vomit.
Daca iti sangereaza gingiile, foloseste PARODONTAX. Cu folosire zilnica, nu o sa mai sangereze. Si fii atenta cand iti cumperi periuta de dinti, sa fie cu perii cel mult medium! Periuta se schimba o data la cel mult 3 luni!
 
Astea sunt sfaturile mele bazate pe experiente personale (momentan). Mai multe detalii gasiti in link-urile atasate.
 
Va pup!